Proljeće je tu i sa proljećem stigle su nam i šparoge. Samonikla delicija obožavana od mnogih uključujući i mene. Do sad sam šparoge isključivo konzumirao sa jajima u obliku fritaje ili kajgane, no onda sam poceo razmišljati kako da ih upotrijebim nekako drugacije. Prva stvar koja mi je pala napamet je rižoto. Obožavam rižota jer su jedna od najpraktičnijih i najzahvalnijih jela uopće. Sami bijeli rižoto je već delicija sama po sebi no kad se dodaju sezonske namirnice poput šparoga, buča, špinata, jabuka, kestena postaju savršeni kalup za isprobavanje novih namirnica. Dosta ljudi s kojima sam pričao imaju strah od rižota, ispadne suh, ljepljiv ili ne bas onako kako su razmišljali. Ti strahovi su potpuno neutemeljeni jer u spravljanju rižota postoji par jednostavnih pravila koja se moraju slijediti, i jedno krucijalno pravilo a to je- konstantna pažnja...Prema rižotu se morate odnositi kao prema živom organizmu, stalno ga miješati, podlijevati i probavati, kada ste zadovoljni sa učinjenim on je gotov. Mora biti saftan, polu tekući i al dente-pod zub. Ako slijedite ovaj recept bilo koji rižoto će vam ispasti upravo takav
za 2 osobe
SASTOJCI:
1 vezica divljih ili običnih šparoga
1 luk
1 šalica riže
750 ml vode ili temeljca-ako nema temeljca i kocka za juhu će poslužiti
10 g maslac
maslinovo ulje
1 dcl bijelo vino
sol
papar
2 jaja
POSTUPAK:
Stavite vodu u lonac i pustite da zavrije, zatim u vodu ubacite kocku za juhu.
Na tavi rastopite malo maslaca sa maslinovim uljem i ubacite luk. Kada luk postane staklast ubacite rižu i sve skupa pirjajte dok se riža ne pocne lijepiti za dno tave, tada podlijte sa malo vina.
Kada vino ispari a riža upije svu tekucinu podlijte sa temeljcem/juhom. Nastavite pomalo podlijevati sljedecih 15-17 min, uz konstano miješanje
3 minute prije kraja dodajte šparoge , maknite s vatre i završite sa velikodušnom količinom maslaca.
Poširanje jaja je disciplina za sebe... Lonac napunite s vodom i stavite na vatru. Kad se stvore mali balončići, ali ne zavrije do kraja, ulijte malo octa ili limunovsog soka koji će pomoći da se stvori opna oko jaja. Napravite vir i ubacite jaje...pustite da se kuha 3-4 minute i pažljivo ga izvadite u hladnu vodu da prestane proces kuhanja...
Nema komentara:
Objavi komentar