utorak, 29. travnja 2014.

Rebrica u spicy BBQ umaku sa medom i čilijem, jedan restoran, i jedno fino pivo...:)

Moja priča o rebricama ne počinje u kuhinji, već preko TV-a i Youtubea...Rebrica kao nešto što se dimi jako dugo u tzv. smokerima, trlja sa hrpom začina i kasnije kupa u BBQ umaku kod nas nije raširena pojava. Moj dojam je da kod nas rebrica više idu kod odojka na ražnju kao jedan od najslađih komada, dok zasebno pripremanje istih i nije tako često. Da budem iskren uvijek me i privlačila takozvana " američka" verzija, jer kad te šopaju razno razne emisije sa tim receptima pomisliš da je ovo naše nešto zakržljalo i primitivno, a oni su neki drugi svijet.Nedavno je i jedan član praščića bio u americi i kasnije mi pričao o svojim gastroavanturama sa zaključkom da njihov roštilj i nije nešto, te se vratio upravo sa najvećom željom za našim roštiljem, pekom itd...Nije mi bilo jasno kako je to moguće ako takav roštilj spremaju Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Anthony Bourdain i ostali. Napokon, prije par dana došao sam u priliku probati i taj slavni američki roštilj. Otvorio se restoran u Zagrebu na, šibenski R&B, poznat upravo po rebricama koje pripremaju sa 30-ak začina i u tradicionalnim američkim smokerima...Probao sam rebrica i ramstek i ostao neugodno iznenađen...
Kod rebrica meso je bilo suho, netipično za meso kod kosti, opet dojam je bio kao i da je kuhano u isto vrijeme, definitivno premalo umaka koji je bio dosta neutralan dok je kombinacija suhih začina bila  kompleksna i po mojem mišljenju poprilično pretjerana.

Ramstek sa guščjom jetrom i prepeličjim jajetom
Jelo kojem nema ravnog ako se ispravno napravi. Ovaj što sam ja jeo to definitivno nije bio. Ramstek debljine nešto više od centimetra nema ni šanse postati rare, medium ili well done. Jetra i jaje nisu ni uspjeli doći do izražaja zbog aceta balsamica kojim je steak bio prekriven a upravo bi te dvije stvari trebale biti kruna ovog prekrasnog odreska...
I rebrica i ramstek bili su posluženi na smrznutom pomfriju ala mcdolands, plus prilog koji sam naručio zapečeni grah, koji to definitivno nije bio...Što se tiče ostalih stvari osoblje je jako ljubazno cijene su im pristupačne a i restoran je simpatično uređen,...


Ipak i nakon ovih Rebrica nisam ostao na miru, pa sam se odlučio da ću napraviti svoje nekom kombinacijom recepata koje imam, i naravno, oslanjajući se na svoja osjetila, jer ipak svako jelo je subjektivni doživljaj pa tako i ova jela koja sam probao u R&B-u. Nakon malo istraživanja i kupljenih rebrica,  krenuo sam i ovu avanturu koja je na kraju završila izvrsnim rezultatom...:)
Pa evo što vam treba:
700 g svinjske potrbušine sa kostima
crni papar
sol
suhi čili
1 luk
1 šalica vode
2 žlice koncetrat rajčice
pola šalice jabučnog octa
2 žlice smeđeg šećera
4-5 žlice meda
2 žlice worchestera/umaka od kamenica
2 žlice viskija
4 češnja češnjaka
1 mala žlica crvene paprike
1 šalica coca-cola-po želji

Sa mesa odstranite kožu i većinu masnoće koja se nalazi na vrhu, to vam može i mesar napraviti. Zarežite u dijamant.
Natrljajte solju,paprom i čilijem. Zamotajte u foliju i stavite da se lagano peče na 2 i pol do 3 sata na 140 stupnjeva.
Dok se meso peče vi se bacate na pripremu zvijezde ovog jela, a to je umak.
Zagrijte ulje u loncu i stavite pirjati luk dok ne omekša. Zatim dodajte koncentrat, vodu,šećer,med,worchester i colu.
Dodajte sol,viski, papar, češnjak, čili papričie-ili bilo što ljuto, i crvenu papriku-može i ljuta crvena paprika. Promiješajte, i kad zavrije smanjite toplinu i kuhajte dok ne reducira do željene gustoće.
Nakon što je meso bilo u foliji i u pečnici 2 i pol sata izvadite ga van i premažite umakom. Povećajte temperaturu u pećnici na 200, prebacite na opciju grill, i vratite meso unutra na 10 min.
nakon toga ponovite proces još jednom premazujući meso i pazeći da ne pocrni pretjerano.Meso će vam kako se vidi na slici, pocrniti no to je normalno jer je to šećer koji se nalazi u umaku i to je zapravo karakteristika ovog jela. Na kraju meso pustite da odmori 15 min, glazirajte za kraj umakom i srevirajte sa zapečenim grahom i malo umaka sa strane.
Uz ovo jelo toplo preporučam njemački  Lagerbier Hell
Lagani lager osvježavajučeg okusa sa laganom citrusnom notom a i dalje punog okusa. Pivo koje ce vas osvježiti nakon ovih intenzivnih rebrica...Dobar tek...:)

Nema komentara:

Objavi komentar